Filistinlileri göçe zorlama planı kapsamında yoğun kara ve hava saldırıları ve bölgeye uyguladığı sıkı ablukayla halkı aç ve susuz bırakmak dahil her yolu deneyen İsrail, son olarak hastaneler, ilk yardım ve sivil savunma ekipleri ile araçlarını kasıtlı olarak hedef alarak Filistinlileri "ölmek ya da gitmek" arasında seçim yapmaya zorluyor.
İsrail, son üç haftada Gazze'nin kuzeyinde faaliyet gösteren Kemal Advan, Endonezya ve El-Avde hastanelerine ağır saldırılar düzenledi ve yakıt ve ilaç girişine engel oldu.
Gazze'nin kuzeyinde sağlık sisteminin kasıtlı olarak çökertilmesi; ilaç, tıbbi malzeme ve yakıt ambargosu İsrail'in tehdit ve bölgeyi tahliye çağrılarına rağmen evlerini terk etmeyen Filistinlilerin hayatı için büyük bir tehlike oluşturuyor.
Ailesiyle birlikte Meşru Beyt Lahiya bölgesinden çıkmayan Mahmud Nassar, İsrail'in her türlü yolu kullanarak Filistinlileri göç ettirmeye çalıştığını söyledi.
Nassar, "İsrail ordusu, kuzey bölgesini önce yiyecek ve su girişini engelleyerek sıkı ablukaya aldı. Kara ve hava saldırıları düzenledi, evleri yaktı ve yıktı. Son olarak da sağlık hizmetlerini durma noktasına getirdi. İsrail'in amacı buradaki halkı sürerek bu toprakları İsrail yerleşimlerine açmak." dedi.
İsrail'in saldırıları sonucu ambulansların artık ölü ve yaralıları hastanelere taşıyamadığına ve bu işin vatandaşların üzerine kaldığına işaret eden Nassar, " Beyt Lahiya, Cibaliya, Tel ez-Zater ve El-Alemi bölgelerinde hala çok sayıda insan var ve bu insanların gerçek anlamda sağlık hizmetine ihtiyacı var." diye konuştu.
Binlerce Filistinlinin, hala direndiğini ve evlerinden başka bir yere gitme fikrini reddettiğini kaydeden Nassar, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve yardım kuruluşlarına İsrail'in işlediği katliamı durdurmak için harekete geçme çağrısı yaptı.
Beyt Lahiya sakinlerinden bir başka Filistinli Ahid el-Mısri, kuzeydeki Filistinlilerin hayatının, soykırım sebebiyle büyük tehlike altında olduğunu, ambulanslar ile hastanelerin hizmet vermemesinin bu durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi.
Mısri, "Sağlık ve ilk yardım hizmetlerinin durması, kara saldırılarının ilk gününden bu yana açlık ve susuzluğa direnen Beyt Lahiya halkı için en büyük sorun. İsrail ordusu, bu soykırım suçlarıyla kuzeyi halksızlaştırmak istiyor. Ama buna gücü yetmez, o da bunu biliyor." diye konuştu.
Filistinlilerin çoğunun son ana kadar direndiğini vurgulayan Mısri, "Evlerimizi terk edip başka yere gitme fikrini kabul etmemiz imkansız. Savaşın başında kabul etmediğimiz şeyi şimdi kabul edecek değiliz."
Gazze'nin kuzeyine kara saldırıları ve ablukayı sıkılaştıran İsrail ordusu hastaneleri hedef almaya devam ediyor.
Gazze Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Munir el-Burş, 10 Ekim'de yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin, kuzeydeki Kemal Advan, El-Avde ve Endonezya hastanelerini kuşatarak tahliyelerini talep ettiğini ve sağlık ekiplerine ve hastalara tıbbi malzeme ve yiyecek girişini engellediğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise 20 Ekim'deki açıklamasında, İsrail'in Endonezya Hastanesini bombalaması sonucu hastanenin elektriksiz kaldığını ve 2 hastanın hayatını kaybettiğini bildirdi.
İsrail ordusu, son 2 gündür ise Kemal Advan Hastanesi'ne saldırılarını yoğunlaştırmış durumda. 24 Ekim'de hastanenin yoğun bakım ünitesinin bulunduğu üst katların saldırıya uğradığı ve burada büyük hasar oluştuğu açıklandı. Sağlık Bakanlığı 25 Ekim'deki açıklamasında, İsrail'in hedef aldığı Kemal Advan Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesindeki 2 çocuğun öldüğünü duyurdu.
Emekli Konaklarından faydalanan vatandaşlara yönelik sosyal ve kültürel etkinlikler ile birlikte birçok programa imza atan Karatay Belediyesi, Ramazan ayında Konak sakinlerine Kur’an-ı Kerim dersi veriyor.
Karkent, Kumköprü, Mengene, Çelebi, Hacısadık, İşgalaman, Araplar, Fetih Mahallesi, Çatalhüyük, Keykubat, Selim Sultan, Akkonak ve Muhtar Mehmet Dinç Emekli Konakları’nda; Karatay Belediyesi ve Karatay İlçe Müftülüğü işbirliği ile düzenlenen derslere emekli vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.
EMEKLİ KONAĞI SAKİNLERİNDEN TEŞEKKÜR
Emekli Konağı sakinleri ilerleyen yaşlarında Kur’an-ı Kerim öğrenmenin mutluluğunu yaşadıkları dile getirerek, hem dini bilgilerini tazeleme hem de yeni bilgiler öğrenme fırsatı bulduklarını ifade etti. Derslerin, aynı zamanda sosyal hayatlarına da katkı sunduğunu belirten Emekli Konağı sakinleri hizmetlerinden dolayı Karatay Belediyesi’ne teşekkür etti.
ÇINARLARIMIZ AZİMLERİ İLE ÖRNEK OLUYOR
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Ramazan ayının birlik, beraberlik ve manevi paylaşım açısından önemli bir dönem olduğunu vurguladı.
Başkan Kılca; “Karatay İlçe Müftülüğü’nün görevlendirdiği eğiticiler öncülüğünde Kur’an-ı Kerim derslerimiz, emeklilerimizin yoğun ilgisiyle sürüyor. Kur’an-ı Kerim öğrenen emekli konağı sakinlerimiz, bunun yanı sıra ilmihal dersi başta olmak üzere temel dini bilgileri de öğrenme fırsatını elde ediyor. Her yaşta Kur’an-ı Kerim’in öğrenilebileceğini gösteren çınarlarımız ilerlemiş yaşlarına rağmen kendilerine yönelik düzenlenen Kur’an derslerine katılarak gençlere örnek oluyor. Bu derslere katılan ve Kur’an-ı Kerim’i öğrenme noktasında çaba gösteren tüm büyüklerimizi tebrik ediyorum. Karatay Belediyesi olarak her zaman onların yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. Kılca, Karatay Belediyesi’nin emeklilere yönelik sosyal projelerin devam edeceğini belirterek, Ramazan ayının tüm Karataylılara huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundu.
Süper Lig’in heyecan dolu 28. hafta karşılaşması Konyaspor-Beşiktaş maçı, sadece Konyaspor’un güzel futboluyla değil, maç öncesi, sonrası ve tribünleriyle de hafta sonuna damga vurdu.
‘BU GALİBİYET ÖZEL ÇOCUKLAR İÇİN…’
Konyaspor’u desteklemek için tribünde yerlerini alan Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram’ın özel çocukları, şehrin takımına büyük şans getirdi. Özel çocukları maç öncesinde Konyaspor Başkanı Ömer Korkmaz karşıladı. Korkmaz ile özel çocuklar arasındaki sıcak sohbetler renkli görüntülere sahne oldu. Süper Lig’in 28. haftasında Beşiktaş’ı ağırlayan Konyaspor, maç öncesi ısınmaya 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ne DOSD Meram’ın ‘Şimdi Dosd’luk Zamanı’ pankartıyla sahaya çıkarak farkındalık mesajı verdi. Takımların sahaya çıkışı sırasında ise DOSD Meram’da eğitim alan down sendromlu Şevval, hakemle birlikte seremoniye katılarak büyük bir mutluluk yaşadı. O an, tribünlerde duygusal anlara sahne olurken, stadyumda büyük bir alkış koptu. Tribünlerden yükselen coşku, sahaya da yansıdı. Konyaspor, özel misafirlerinin de destekleriyle Beşiktaş’ı 1-0 mağlup ederek kritik bir galibiyet aldı. Minik yüreklerin sevgisi ve enerjisiyle sahada mücadele eden futbolcular, maç sonunda tribünlerden büyük alkış aldı.
Bölgenin sağlık üssü konumundaki Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Türkiye’de bir ilke daha imza attı. MS hastaları için oluşturulan Multipl Skleroz Yaşam Merkezi hizmete açıldı. MS tanısı alanlar merkezden ücretsiz yararlanabilecek.
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ABD Öğretim Üyesi ve Multipl Skleroz Yaşam Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Haluk Gümüş, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde 3 Mart 2025’te MS hastalarının yaşam kalitesini artırmak, hayata adaptasyonlarını hızlandırmak amacıyla açılan Merkezin, Konya ve Türkiye’de ilk olduğunu söyledi.
Yaşam Merkezinde MS tanısı almış hastalara hizmet verildiğini belirten Prof. Dr. Gümüş, “Tanılar ve muayeneler doğrulandıktan sonra hastalar fizik tedavi kliğine yönlendiriliyor. Hekimler tarafından tekrar muayeneden geçen hastalar için bulgulara göre fizyoterapi süreci başlıyor. Uygun olan hastalara yoga, plates, nefes terapisi gibi eğitimler veriliyor. Hastaların büyük kısmı diyetisyen eşliğinde uygun beslenme metodları eğitimi alıyor. Psikolog eşliğinde hem psikoterapi hem de psikolojik testler uygulanıyor” dedi.
MS tanısı almış herkesin Multipl Skleroz Yaşam Merkezinden ücretsiz bir şekilde faydalanabileceğini aktaran Prof. Dr. Haluk Gümüş, “MS daha çok 20 – 40 yaş arasındaki kadınlarda görülüyor ama her yaşta da ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle Merkezimiz herkese hizmet veriyor. MS hastalarında görme bozukluğu, denge bozukluğu, kas güçsüzlüğü, uyuşukluk, yorgunluk, çift görme, idrar tutamama, depresyon, unutkanlık gibi birçok semptom ortaya çıkabiliyor” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Gümüş, Merkezin açılmasında kendilerine destek veren Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz’a, Üniversite ve Tıp Fakültesi yönetimine, hayırsever iş adamlarına teşekkür ederek “MS hastalarımıza daha kaliteli hizmet verebilmek için yardımseverlerin desteğine ihtiyacımız var” diye konuştu.