Selçuk Üniversitesi Doğanhisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Yavuz Selim Taşpınar, petrol türevli 4 farklı yakıt yangınının ses dalgalarıyla söndürülmesi ve yapay zeka yöntemleriyle analizinin gerçekleştirilmesine yönelik proje geliştirdi. Benzin, gaz yağı, tiner ve likit petrol gazı (LPG) ile ilişkili yangınlar ses dalgasıyla başarıyla söndürülebiliyor.
Doç. Dr. Yavuz Selim Taşpınar, yaptığı açıklamada Doç. Dr. Murat Köklü’nün danışmanlığında hazırladığı projenin Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından desteklendiğini ve Türkiye’de ses dalgalarıyla yangına müdahale konusunda gerçekleştirilen ilk proje olduğunu söyledi. Taşpınar, “Yangın, bir oksitleyici (genellikle oksijen) ve yakıtın, ısının da etkisiyle kimyasal reaksiyonu sonucu ortaya çıkar. Bu üç unsurdan herhangi birinin yanma ortamında olmaması durumunda yangın sönmektedir” dedi.
ALEVLER PERDE PERDE AYRILARAK SÖNDÜRÜLÜYOR
Taşpınar, doktora tezi çalışmasında yangının görüntü işleme algoritmalarıyla tespit edilip ses dalgalı yangın söndürme sistemiyle alevlere müdahale edilmesine olanak tanıyan 3 aşamalı bir yazılım geliştirdiğini belirterek “Yazılım tarafından tespit edilen yangını, ses dalgalı yangın söndürme sistemi ile söndürebiliyoruz. Bu çerçevede Konya Teknik Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Altın’ın inşaat ve yangın alanındaki tecrübelerinden faydalanarak deneyler gerçekleştirdik. Deneyler öncesinde özel olarak yangın odası inşa ettik. Ses dalgalı yangın söndürme sistemi oluşturuldu ve farklı ses frekansı, mesafe, yakıt ve alev büyüklüklerinde toplam 17 bin 442 deney gerçekleştirildi” diye konuştu.
Taşpınar, yapılan tüm analiz ve sınıflandırma işlemleri sonucunda ses dalgalarının yangını söndürmesi için gerekli olan aralıkların tespit edildiğini dile getirerek şunları kaydetti: “Çalışmada 2-70 Hz ses frekansı ve 10-190 santimetre mesafe aralığında, 4 farklı yakıt ve 5 farklı alev büyüklüğünde deneyler yapılarak etkili alev söndürme aralıkları belirlendi. Örneğin LPG yakıtı için yapılan deneyler sonucunda 10-140 santimetre mesafe aralığında 10-45 Hz frekans aralığında alev etkili bir şekilde söndürülebildi. Ayrıca sistemin çalıştırılmasıyla oluşan hava akımının etkisi ile yakıt kabındaki soğumanın, normal şartlardaki soğumaya göre yaklaşık 2 kat daha hızlı olduğu gözlemlendi. Geliştirilen sistemde titreşimli ses frekanslarının, yangının meydana geldiği alanda alevleri perde perde ayırarak yangının söndürülmesinde etkili ve başarılı olduğunu saptadık.”
Sistem sayesinde kapalı ve açık alan ayırt etmeksizin bilgi işlem merkezlerinde, uçaklarda, uzay mekiklerinde ve hızlı tren gibi ortamlarda çıkan yangınlara hızlı bir şekilde müdahale edilebileceğini ifade eden Doç. Dr. Taşpınar, proje kapsamında tez çalışmasından 3 adet SCI-e endeksinde uluslararası yayın oluşturulduğunu sözlerine ekledi.
Evsat Mahallesi'ndeki bir otelde konaklayan yabancı uyruklu ailenin 2 yaşındaki çocuğu S.B.S, pencereden aşağı düştü.
İhbar üzerine olay yerine polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi.
Beton zemine düşen çocuk, ambulansla kaldırıldığı Beyşehir Devlet Hastanesindeki müdahalenin ardından Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi.
Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, operasyonun hedefinin özellikle gençlere musallat olan, mahalle ve sokak aralarında uyuşturucu madde satan, "torbacı" olarak tabir edilen sokak satıcıları olduğunu belirtti.
Hazırlıkları 4 ay süren operasyonda gözaltına alınan 107 torbacıdan 104'ünün tutuklandığını, 3'ü hakkında adli kontrol kararı verildiğini aktaran Yerlikaya, şunları kaydetti:
"Bu 4 ay boyunca, adeta Antalya'nın bir kez daha röntgenini çektik. Saha çalışmalarımızı ve analizlerimizi büyük bir titizlikle gerçekleştirdik. Şüphelileri teknik ve fiziki takiple izledik. İşlenen suçlara dair tüm faaliyetleri tek tek delillendirdik. Ve düğmeye bastık. Antalya'nın Manavgat, Alanya, Kaş, Finike, Elmalı, Korkuteli ve Serik ilçelerinde Jandarma Genel Komutanlığı Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Analiz ve Takip Timleri dahil, 645 jandarma personeli ve 5 özel eğitimli narkotik köpeğinin katılımıyla operasyonlar düzenlendi. Gençlerimizin hayatını çalmaya cüret eden, o zehir tacirlerine, bir kez daha net bir şekilde gösterdik: Girdiğiniz sokak, çıkmaz sokaktır. Gençlerimize dokunmaya kalkarsanız, bunun bedelini hukuk önünde ödersiniz."
Yerlikaya, operasyonları düzenleyenleri tebrik ederek "Uyuşturucu, insanlığın en büyük düşmanıdır. Buna cüret eden zehir tacirleriyle, ülkemiz ve insanlık adına mücadele etmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
22 Kasım 2024 – 17 Ocak 2025 tarihleri arasında programa 65 girişim başvurdu. Jüri değerlendirmesi sonucunda 10 girişim finale kaldı. Finalistlere “Etkili Sunum Teknikleri” ve “Teknoloji Girişimlerinde İş Modeli ve Büyüme” konularında eğitim verildi. Ayrıca çevrimiçi olarak 9 kez danışmanlık ve MEDAŞ yöneticilerinden birebir mentorluk sağlandı.
Program sonunda düzenlenen Demo Day etkinliğinde finalistler projelerini sundu. Değerlendirme sonucunda ilk üçe giren girişimler şöyle oldu:
• 1.’lik: Sensed AI
• 2.’lik: Carbon Gate
• 3.’lük: Lumian Energy
Ödül töreni 18 Haziran 2025’te yapıldı. Kazananlara sırasıyla 500.000 TL, 300.000 TL ve 200.000 TL para ödülü ve plaket verildi.
MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş ise yaptığı değerlendirmede:
“Enerji sektörünün dönüşümünde teknoloji ve girişimcilik önemli rol oynuyor. MEDAŞ olarak biz de bu dönüşümün bir parçası olmakla kalmıyor, aynı zamanda öncülük ediyoruz. ETAP Hızlandırma Programı ile yalnızca bu girişimleri değil, bu girişimlerin arkasındaki fikirleri, vizyonları ve geleceğe olan inancı destekliyoruz. Finale kalan tüm girişimler, enerji alanında yaratıcı çözümler geliştirme konusundaki kararlılıklarıyla bizleri gururlandırdı. Kazanan firmaları tebrik ediyor, tüm katılımcılara sektörümüze kattıkları değer için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
MEDAŞ, ETAP Hızlandırma Programı ile girişimcilik ekosistemine katkı sunmaya ve enerji sektörünün geleceğine yön verecek projeleri desteklemeye devam edecektir.