Ticaret Bakanlığı, ocak-temmuz döneminde 20 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini ve 51 ilde de dış satımın arttığını bildirdi.
Bakanlık, temmuz ayına ilişkin illere göre ihracat verilerini açıkladı.
Buna göre, İstanbul, temmuzda 6 milyar 586 milyon dolarla en fazla ihracat yapan il oldu. Kentin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 53,8 arttı.
İstanbul'u, 2 milyar 296 milyon dolar ve yüzde 2,5 azalışla Kocaeli, 1 milyar 808 milyon dolar ve yüzde 1,05'lik artışla İzmir takip etti.
- İstanbul ihracatına "kıymetli taş" damgası
Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar faslı 958 milyon 731 bin dolarla İstanbul'un ihracatında ilk sırada yer aldı. Bu faslı, 635 milyon 97 bin dolarla kazanlar ve makineler, 624 milyon 801 bin dolarla örme giyim eşyası ve aksesuarı izledi.
Kocaeli'de motorlu kara taşıtları, 768 milyon 901 bin dolarla en fazla dış satım gerçekleştirilen sektör oldu. Bu faslı 235 milyon 231 bin dolarla mineral yakıtlar, mineral yağlar, 176 milyon 756 bin dolarla demir ve çelik takip etti.
İzmir'in ihracatında mineral yakıtlar ve mineral yağlar 255 milyon 191 bin dolarla ilk sırada yer aldı. Söz konusu faslın ardından 174 milyon 947 bin dolarla kazanlar ve makineler, 167 milyon 895 bin dolarla demir ve çelik geldi.
- İlk 3 ilin en fazla ihracat yaptığı ülkeler
İstanbul'un ihracatında, 567 milyon 246 bin dolarla İngiltere ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 483 milyon 116 bin dolarla Almanya ve 394 milyon 513 bin dolarla ABD izledi.
Kocaeli, en fazla ihracatı 241 milyon 843 bin dolarla İngiltere'ye yaptı. Bu ülkeyi 149 milyon 524 bin dolarla Slovenya ve 136 milyon 9 bin dolarla Almanya takip etti.
İzmir'in en fazla ihracat yaptığı ülke 198 milyon 693 bin dolarla Almanya oldu. Bu ülkeyi 178 milyon 167 bin dolarla ABD ve 123 milyon 456 bin dolarla Hollanda izledi.
Buna göre, ocak-temmuz döneminde 20 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı, 51 il de ihracatını artırdı.
Evsat Mahallesi'ndeki bir otelde konaklayan yabancı uyruklu ailenin 2 yaşındaki çocuğu S.B.S, pencereden aşağı düştü.
İhbar üzerine olay yerine polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi.
Beton zemine düşen çocuk, ambulansla kaldırıldığı Beyşehir Devlet Hastanesindeki müdahalenin ardından Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi.
Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, operasyonun hedefinin özellikle gençlere musallat olan, mahalle ve sokak aralarında uyuşturucu madde satan, "torbacı" olarak tabir edilen sokak satıcıları olduğunu belirtti.
Hazırlıkları 4 ay süren operasyonda gözaltına alınan 107 torbacıdan 104'ünün tutuklandığını, 3'ü hakkında adli kontrol kararı verildiğini aktaran Yerlikaya, şunları kaydetti:
"Bu 4 ay boyunca, adeta Antalya'nın bir kez daha röntgenini çektik. Saha çalışmalarımızı ve analizlerimizi büyük bir titizlikle gerçekleştirdik. Şüphelileri teknik ve fiziki takiple izledik. İşlenen suçlara dair tüm faaliyetleri tek tek delillendirdik. Ve düğmeye bastık. Antalya'nın Manavgat, Alanya, Kaş, Finike, Elmalı, Korkuteli ve Serik ilçelerinde Jandarma Genel Komutanlığı Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Analiz ve Takip Timleri dahil, 645 jandarma personeli ve 5 özel eğitimli narkotik köpeğinin katılımıyla operasyonlar düzenlendi. Gençlerimizin hayatını çalmaya cüret eden, o zehir tacirlerine, bir kez daha net bir şekilde gösterdik: Girdiğiniz sokak, çıkmaz sokaktır. Gençlerimize dokunmaya kalkarsanız, bunun bedelini hukuk önünde ödersiniz."
Yerlikaya, operasyonları düzenleyenleri tebrik ederek "Uyuşturucu, insanlığın en büyük düşmanıdır. Buna cüret eden zehir tacirleriyle, ülkemiz ve insanlık adına mücadele etmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
22 Kasım 2024 – 17 Ocak 2025 tarihleri arasında programa 65 girişim başvurdu. Jüri değerlendirmesi sonucunda 10 girişim finale kaldı. Finalistlere “Etkili Sunum Teknikleri” ve “Teknoloji Girişimlerinde İş Modeli ve Büyüme” konularında eğitim verildi. Ayrıca çevrimiçi olarak 9 kez danışmanlık ve MEDAŞ yöneticilerinden birebir mentorluk sağlandı.
Program sonunda düzenlenen Demo Day etkinliğinde finalistler projelerini sundu. Değerlendirme sonucunda ilk üçe giren girişimler şöyle oldu:
• 1.’lik: Sensed AI
• 2.’lik: Carbon Gate
• 3.’lük: Lumian Energy
Ödül töreni 18 Haziran 2025’te yapıldı. Kazananlara sırasıyla 500.000 TL, 300.000 TL ve 200.000 TL para ödülü ve plaket verildi.
MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş ise yaptığı değerlendirmede:
“Enerji sektörünün dönüşümünde teknoloji ve girişimcilik önemli rol oynuyor. MEDAŞ olarak biz de bu dönüşümün bir parçası olmakla kalmıyor, aynı zamanda öncülük ediyoruz. ETAP Hızlandırma Programı ile yalnızca bu girişimleri değil, bu girişimlerin arkasındaki fikirleri, vizyonları ve geleceğe olan inancı destekliyoruz. Finale kalan tüm girişimler, enerji alanında yaratıcı çözümler geliştirme konusundaki kararlılıklarıyla bizleri gururlandırdı. Kazanan firmaları tebrik ediyor, tüm katılımcılara sektörümüze kattıkları değer için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
MEDAŞ, ETAP Hızlandırma Programı ile girişimcilik ekosistemine katkı sunmaya ve enerji sektörünün geleceğine yön verecek projeleri desteklemeye devam edecektir.